Рецепти

Две лесни рецепти с нудли от Корея и Тайланд

В каталога ни има много различни продукти и съставки и може би не знаеш откъде да започнеш, ако искаш да сготвиш автентични азиатски ястия?

🍜 Днес ще ти разкажем за две популярни и най-вече много лесни рецепти с малко съставки, които (почти) всеки може да приготви.

От Корея: чапче/japchae

Нужни продукти:

Стъклени нудли 450г

Сос japchae 60г

 

 

 

 

 

 

Japchae e ястие, което някога е било сервирано в императорския двор на Корея, а сега е изключително популярно за специални поводи или банкети, заради лесното приготвяне на големи количества.

Традиционно то се прави от стъклени нудли (прозрачността им се дължи на това, че се правят, не от брашно, а от нишесте от сладък картоф) и микс от зеленчуци. Най-често това са лук, зелена, жълта и червена чушка (в търговските мрежи често се продават в един пакет), моркови и чесън.

За да сготвиш japchae трябва просто да:

1) Нарежеш зеленчуците на пръчици

2) Свариш нудлите в подсолена вода по указанията на опаковката

3) Запържиш зеленчуците на среден огън, като първо добавяш моркова и лука за около 3-4 минути, след това чушките за още около 3-4 минути и накрая чесъна

4) Добавиш нудлите към тигана около минута след чесъна.

5) Добавиш соса, изключиш огъня и разбъркаш добре.

От Тайланд: нудли с червен къри сос

Нужни продукти:

Оризови нудли 5мм 400г

Къри паста червена 195г

Кокосово мляко 400мл

 

Предполага се, че къри пастата е навлязла в Тайланд, заради силното индийско влияние в тази част на Азия. Тя присъства в много различни местни ястия и има характерен вкус, различен от индийските кърита, заради специфичните съставки като лимонена трева, кора от кафир лайм, тайландски босилек и корен галангал.

Тази лесна рецепта създава кремообразен сос, който е изключително подходящ за комбиниране с нудли, а при добавяне на вода или бульон, може да се използва и за супа.

Ето как да си сготвиш:
1) Свари нудлите в подсолена вода по указанията на опаковката
2) В тиган с олио запържи къри пастата (преди това може да добавиш зеленчуци по избор) и след това добави кокосово мляко, докато сместа достигне консистенция, която ти харесва. Наша препоръка: за около 150 грама нудли – препълнена супена лъжица с къри паста и половин кутийка кокосово мляко.
3) Добави нудлите към сместа и разбъркай добре.

Добър апетит!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *