Супата мисo е традиционно японско ястие, приготвено на основата на мисо паста и различни добавки като тофу, водорасли и зеленчуци. Мисо е вкусна и питателна супа, която се сервира ежедневно в Япония. Супата мисо се приготвя на основата на мисо паста: традиционна японска подправка, произведена чрез ферментация на соя със сол и гъбата плесен Aspergillus oryzae, известна на японски като коджи-кин, а понякога и с ориз, ечемик, пшеница или други съставки. Резултатът е гъста паста, която се използва за сосове и консервиране на зеленчуци или месо.
Нужни продукти за четири порции:
- Мисо паста: 40 гр.
- Комбо листа: 3 гр.
- Катсубуши: 1 гр.
- Уакаме сушено нарязано: 5 гр.
- Тофу: 100 гр.
- Зелен лук: 35 гр.
- Гъби шимеджи: 30 гр.
Начин на приготвяне:
Накиснете комбо листата в 1 литър студена вода за около 30 минути в съда, в който ще правите супата. Сложете съда на средна степен на котлон и добавете катсубуши. Кипнете за около 10 минути, за да можете да извлечете максимален вкус. Прецеждаме супата с финна цедка, за да отстраним катсубушито и комбо листата. Прецеденият бульон се нарича даши и е основа за мисо супата. Бульонът се връща на котлона и се добавя мисо пастата и се разбърква добре. Не се готви дълго време. Нужно е само да кипне. Възможно е да прецедите отново, ако желаете. Към готовата мисо супа добавяме тофу на кубчета, хидратирано сушено уакаме, зелен лук нарязан на слайс и гъби шимеджи.
Готова за употреба мисо паста, тофу и огромно разнообразие от автентични азиатски продукти на достъпни цени можете да намерите в нашия онлайн магазин www.justasia.bg. Доставяме със СПИДИ в цяла България до Ваш адрес или избран от Вас офис на СПИДИ.