Якитори е популярно японско ястие, което се състои от хапки пилешко месо, нанизани на шишчета и изпечени на скара с дървени въглища. Месото обикновено се подправя със сол или сладко-солен сос, наречен таре. Якитори се приготвя от различни разфасовки пилешко месо, включително бедро, гърди, кожа, черен дроб и сърце. Месото обикновено се нарязва на малки хапки и се нанизва на шишчета. След това шишчетата се изпичат на скара с дървени въглища, докато месото се сготви добре. Якитори може да се подправи със сол или таре. Таре е сладко-солен сос, който се приготвя от соев сос, мирин и захар.
🫕
Якитори е обичано ястие в Япония и се радва на популярност сред хора от всички възрасти в ресторанти и сергии за храна по цялата страна. Често се консумира с чаша бира или саке. Якитори също е популярно ястие за приготвяне у дома. Ето нашата рецепта:
😋
Нужни продукти за четири порции:
🥢 Пилешко филе
🥢 Соев сос
🥢 Саке
🥢 Мирин
🥢 Кафява захар
🥢 Чесън
🥢 Джинджифил корен
🥢 Зелен лук
🥢 Сусам
🫕
Начин на приготвяне:
Джинджифилът и чесънът се белят и се настъргват на ренде. Пилешкото филе се реже на съразмерни кубчета и се маринова със соев сос, саке, мирин, кафява захар и настърганите джинджифил и чесън. Зеленият лук се разделя на две части като бялата част се използва за якиторитата и се реже на по-големи парченца спрямо пилешкото месо, а зелената се реже на ситно. Пилешкото филе се маринова за около 20-30 мин и се нанизват шишчетата. Готви се на скара до готовност. Поднася се със зелен лук и сусам.
😋
Соев сос, мирин и сусам, както и огромно разнообразие от автентични азиатски продукти на достъпни цени можете да намерите в нашия онлайн магазин www.justasia.bg. Доставяме със СПИДИ в цяла България до Ваш адрес или избран от Вас офис на куриера. Богата селекция от азиатски продукти, включително замразени, са на Ваше разположение в нашия Just Asia магазин в Ринг Мол София и щандовете Just Asia в партньорските ни търговски обекти: Хипермаркети „ХИТ“ в София, както и хипермаркети „БулМаг“ във Варна и Шумен.